Tänk på miljön vid totalentreprenad

Att renovera huset är det många som gör så här års. Antingen är det insidan eller utsidan, eller både och. Vad många dock förmodligen inte tänker på är miljöpåverkan som en totalentreprenad åstadkommer. Det gäller därför att tänka extra noga på miljön redan innan man beställer entreprenad.

Det första man bör ha i åtanke är varifrån arbetarna kommer ifrån, är de lokala, regionala eller från ett helt annat område än huset? Det finns till exempel företag i Göteborg som utför arbeten ända bort i Kalmar. Att låta arbetare köra till Kalmar från Göteborg är inte den mest klimatsmartaste totalentreprenaden. Då är det bättre att man väljer ett företag i närheten, antingen i Kalmar län eller strax utanför.

När man väl ha beställt totalentreprenad kan man som kund inte påverka så värst mycket mer, man kan dock se till så att arbetarna har en öppen väg fram till huset, samt någonstans att parkera.
Då slipper arbetarna krångla med att hitta parkeringsplatser och varken kund eller arbetare behöver tänka på att starta sina fordon för att den andra måste komma ut eller in.

För företaget som utför entreprenaden finns det en del att tänka på. Exempelvis kan man vara noga med mängden produkter man fraktar med till kund. Underskattar man arbetets längd eller dimension kan det hända att man måste åka iväg och köpa eller hämta mer material. Detta slösar både tid, pengar och är absolut inte klimatsmart. Då kan det vara bättre att överskatta hur mycket som krävs för arbetet, då behöver man inte åka iväg och hämta nytt material.

Företag kan också se till att köra mer miljövänliga bilar än gamla dieselbilar som kräver fossilt bränsle. Hybridbilar är förmodligen det bästa alternativet i dagens fordonsvärld. Då kör man på en blandning av el och bensin. Inte optimalt men det är det bästa (för miljöns skull) sortens bil fram till när vi får elbilar som är mer än vanliga personbilar.